Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2018.10.18. 21:04Hozzászólás a témához  [ 6 hozzászólás ] 
 Parazitamentes diszkosz vs. egyéb halak 
Szerző Üzenet

Csatlakozott: 2015.03.15. 17:09
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
Üdv Mindenkinek!

Kezdeném azzal,hogy itt köztetek új lelkes amatőr ,kezdő vagyok ,halakat már tartottam kisebb nagyobb sikerrel és pár napja amióta felregisztráltam , a témák nagy részét átolvastam,tájékozódtam.
Felötlött bennem pár kérdés.Amennyiben belefognék az ismert kritériumok alapján a diszkoszok tartásába technika,technológia beszerzésével betartásával és mint csak diszkosz haltartó szeretnék foglalkozni a dologgal,akkor egy diszkoszokkal közös akváriumban tartott beszerzett egyéb halak ugye bár nem száz százalék parazitamentesek!
Kérdés: Mit lehet tenni ekkor illetve ez milyen hatást gyakorolhat a koszokra?
Karanténozással kapcsolatban mi a helyzet?
Kik jöjjenek először ,koszok,vagy a többiek?
Közös akvárium vs. csak diszkoszok?
Kezelések új jövevények betelepítése előtt?

Nándi! A téma ha nem a helyén van,tégy belátásod szerint!!

Tibor


2015.03.22. 12:41
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2013.02.18. 16:56
Hozzászólások: 649
Tartózkodási hely: Tápiószecső
Szia Tibor!

A kérdés már ott kicsit pontosításra szorul szerintem, hogy a leendő diszkoszaid parazitamentes tenyészetből akarod beszerezni (pl. Kovács István) vagy nem parazitamentesből.

Üdv: Robi


2015.03.23. 10:08
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.27. 13:30
Hozzászólások: 1098
Parazita mentes halat csak akkor van értelme venni, ha ezt a tulajdonságát meg is tudod őrízni. Egyébként semmi értekme! A para halakat nagyon könnyű tartani, nevelni, mivel mentesek sok olyan betegségtől, ami megkeseríti az átlag diszkoszozó életét! De ha egyéb halakkal összekevered, fokozottan érzékeny halaidat kiteszed egy olyan fertőzésnek, amivel generációk óta nem találkozott, ebből adódóan sokkal keményebben lenyomja! Hát el kell dönteni, hogy para mentes diszkosz, vagy vegyes akvárium!


2015.03.23. 14:56
Profil

Csatlakozott: 2015.03.15. 17:09
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
Üdv!

Tehát ,tisztázva, parazitamentes halak,max. csak magukban....vegyes akiban,így sem úgy sem maradnak paramentesek...
De mi van akkor,ha az egyéb jövevényeket kezelem le parazitamentesítés céljából,azaz elébb a diszkok,aztán a többiek érkeznek?

Ha így mehet a dolog,akkor az egyéb halakat mivel illik ,mi ellen lekezelni?


2015.03.23. 21:55
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2013.02.18. 16:56
Hozzászólások: 649
Tartózkodási hely: Tápiószecső
Amennyire én tudom, a parazitamentes azt jelenti, hogy ikra korától elkülönítve van a szüleitől, így, mesterségesen felnevelve sosem találkozik a szüleiben élő parazitákkal, pl. bélférgek, ostorosok, sok egyéb soksejtű élősködővel. Egyébként úgy sejtem, ez nem jelenti azt, hogy teljesen "steril" halak lennének ezek, hiszen egysejtű, kozmopolita, minden vízben előforduló élősködőkkel ezek is találkozhatnak, hiszen ezek spórái esetleg a levegőből is bekerülhetnek a vízbe. Előfordulhat, hogy pl. costia, bársonybetegség, darakór, stb. egyéb nagyon apró, egysejtű élősködőkkel találkozhattak életük során. Ezeket azonban, ahogy jöttek, úgy ki is lehet irtani, legalábbis számukat gyéríteni, igazán veszélyt egy jó vízminőségű akváriumban nem jelentenek, és egyébként is mindenhol jelen vannak.

Ami a lényeg: a diszkoszok életét megkeserítő, felnőttkorban szinte kiirthatatlan (vagy csak nagyon nagy tortúrával kiirtható, inkább csak gyéríthető) soksejtű parazitáktól mentesek. Állatorvostól tudom, macskánk van: a macsek születésétől fogva potenciálisan férgesnek tekinthető. Megkapja az oltást, időnként a tablettát, és ez lenyomja a férgesség-szintet, esetleg az izomzatában izoláltan előfordulnak majd férgek, de teljesen nem irtható ki belőle (mivel macskát ugyebár nem lehet lombikban, mesterségesen felnevelni, és az anyjából már a méhen belül belekerül a féreg).

Amiért ezt leírom: ha más halakat is beteszel, akkor ezek a halak esetleg nem mentesek a soksejtű parazitáktól, csak jó erősen el vannak nyomva a szervezetükben, nem okoz nekik gondot. Külsőleg le tudod kezelni őket, hogy a bőrükön élő egysejtű élősködők elpusztuljanak, de a belső élősködőket nem tudom, hogy ki lehet-e irtani. Valahol van egy cikk, tán KisA, vagy Kocka tette fel, egy tanulmány arról, hogyan sikerült azt hiszem praziquantel kezeléssel diszkoszokat féregteleníteni. Hozzáértő emberek, nagy szaktudással, hosszú idő alatt, igen nagy tortúrával, nehezen és drágán beszerezhető, átlagembernek szerintem hozzáférhetetlen gyógyszerekkel.

Azaz: szerintem jó eséllyel az egyéb halakat nem fogod tudni parazitamentesíteni. Ami legjobb esetben kijöhet a dologból szerintem: sikerül összeszoktatni a bacikultúrájukat, és talán nem döglenek bele a diszkoszok, ha elég fokozatosan csinálod. Pl. az új halakat külön tartod, lekezeled valamivel (pl sókúrával, és valamilyen gyógyszerrel, ezt majd a hozzáértők leírják, mivel,) ezután minden nap egy keveset belelöttyintesz a vizükből a diszkoszokéba (meg a diszkoszokéból a jövevény halakéba), akik így először kis mennyiségben találkoznak az esetleg megmaradt bacikkal és van idejük hozzászokni.

Ezután, pár hét után berakod a halakat a diszkoszokhoz. Ha jól sikerül, lesz egy közös bacikultúrájuk, túlélik. Ha féreg is van az új halakban, később a diszkoszok is elkapják. Ha amúgy jó körülmények között tartod őket, idővel talán ehhez is hozzáedződnek, hiszen a természetben is élnek bennük paraziták. Sokan tartanak itt nem parazitamenteseket (nekem csak mentesek vannak). Mindenképp nehezebb dolgod lesz szerintem, mivel kezdő vagy és nehezebb lesz a jó körülményeket biztosítani nekik, hogy tolerálni tudják majd a plusz terhet, amit az élősködők fognak majd jelenteni nekik.

Javaslatom: kezdj előbb paramentesekkel csak diszkoszos akváriumban. Ha ezzel jó tapasztalataid vannak, sikerült őket felnevelned, eltelt mondjuk egy jó erős félév, kitapasztaltad, mi jó nekik, mi nem, tegyél be néhány harcsát (ancit, coryt). Ha ez is jól megy, utána jöhetnek az egyéb jövevények. A lényeg a FOKOZATOSSÁG!

Egyébiránt, ha eleve az a terved, hogy vegyes akváriumod legyen, szerintem egyszerűbb, ha eleve nem is parazitamenteseket veszel. Ez esetben is először csak magukban tartanám őket a tapasztalatszerzés idejére, és csak később eresztenék bele újabb halakat.

Guppis-xifós tapasztalat: ezek ugyebár amolyan alap halak, a legkönnyebben tarthatók. Mégis többször előfordult, hogy pont emiatt nem foglalkoztam a karanténozással, hoztam néhány szép új példányt, be a többi közé, és bizony előfordult, hogy a fél állomány dominószerűen elhullott, mire kikezeltem őket valahogy.

A különbség csupán annyi, hogy itt néhány száz forintos kárról beszélünk, és guppit-xifót minden utcasarkon kaphatsz. Ellenben ha nagy nehezen hozzájutsz valami minőségibb állományhoz (amire lehet, hogy fél-egy évet is várnod kell, mert nincs mindig olyan színváltozat pont akkor, ami neked kell), beletolsz pár tízezret, fél évet, egy évet, hogy felneveld ( ha kifejlett korukban vennéd a halakat, akkor inkább százezres nagyságrendről beszélnék, nyolcfős csapat esetén, szorozva 15-30 ezerrel, attól függ, már 120-240-ezer forintos értékről van szó) már nagyon nem mindegy, hogy beraksz néhány aranyos neonhalat, aztán egy hónap múlva kampec a negyedmilliós csapatnak és a legalább egy éves munkádnak.

Amúgy egy tapasztalat a hozzászoktatáshoz: zenész kollégámtól hallottam, hogy voltak valahol Törökországban, vagy Bulgáriában, tök mindegy, lényeg, hogy para volt az ivóvíz. Mindenki palackozottat ivott, a kolléga azonban kísérletezett: először csak a fogkeféjére engedett néhány cseppet belőle, később a fogmosóvízbe is, majd pár cseppet a palackozott vízbe, utána feles higításban, végül teljesen azt itta. Mindezt persze FOKOZATOSAN, több nap alatt. a kéthetes turné második felére már vígan itta a helyi ivóvizet. Mindezt különben abból a meggondolásból, hogy a helyiek is ezt isszák és semmi bajuk nincs tőle. (Itt jön be az, hogy másoknak is vannak parazitás diszkoszaik, ahogy a természetben is és még sincs semmi bajuk a halaknak). A kollégának tehát bejött a számítása.

Most jön a bökkenő: a zenekarosok csaptak egy bulit valamelyik este. Látták, hogy Péter vígan issza a vizet, nosza, kaptak rajta, ha neki megy ez, hát nekik is menni fog. Ment is... a hasuk, egész éjjel, a fél zenekar ki volt másnapra.

Na ennyit a fokozatosságról, ezért írtam a cseppenkénti víz-összekutyulást.

Bárhogy is döntesz, sok sikert kívánok hozzá!

Üdv: Robi


2015.03.24. 08:55
Profil

Csatlakozott: 2015.03.15. 17:09
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
Köszönöm a kimerítő választ!


2015.03.31. 21:07
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás: